Comparative dan Superlative

Contoh soal comparative dan superlative – Bagian ini akan menguji pemahaman kalian mengenai penggunaan comparative dan superlative dalam Bahasa Inggris. Ikuti tes atau latihan soal yang ada di bawah.

Setiap soal tes diambil secara acak dari kumpulan contoh soal comparative dan superlative yang ada di bank soal contohsoalku.com.

CONTOH SOAL COMPARATIVE SUPERLATIVE - contohsoalku.com

Latihan Soal Comparative - Superlative #1

1 / 10

It's ___ powder I have ever used.

2 / 10

- Please, give me this bouquet of flowers. I think it is___ than the rest ones.

- But it's ___ .

- Never mind. I'll buy it.

3 / 10

We have ___ money than they have.

4 / 10

Alice came late, Philip came later, and Tony ___ .

5 / 10

Mark Twain, one of ___ and ___ American writers, lived in a small town in his childhood.

6 / 10

Your English is much ___ now. You've made___ mistakes this time.

7 / 10

It was ___ music I have ever heard.

8 / 10

It is much ___ to speak English than to understand

9 / 10

English grammar is ___ than Russian one.

10 / 10

Of the four girls Marcia is ___ .

Masukkan nama yang ingin ditampilkan pada klasemen.

Silakan beri rating kuis ini.

Pos.NamePoints
1Luqman15

Kalau kamu belum berhasil lulus, jangan putus asa. Kerjakan ulang latihan contoh soal comparative dan superlative ini sesering yang kamu mau.

Ajak teman kamu untuk ADU NILAI dengan membagikan halaman ini ke akun media sosial kamu seperti Facebook, Twitter, WhatsApp, dan lainnya.

Untuk melihat semua tes bahasa Inggris yang tersedia, kunjungi halaman contoh soal bahasa inggris.

CONTOH SOAL COMPARATIVE SUPERLATIVE - contohsoalku.com

Latihan Soal Comparative - Superlative #2

1 / 10

To spend summer at the seaside is ___ pleasant than in the town.

2 / 10

Area of Brazil is ___ than that of England.

3 / 10

In the second half, the team played ___ and the game ended in a draw.

4 / 10

Which are ___ comfortable, sandals or tennis shoes?

5 / 10

Lake Baikal is ___ lake in the world.

6 / 10

He was ___ angry than I had expected.

7 / 10

Many people think Scotland is ___ than England.

8 / 10

The weather today is ___ than yesterday.

9 / 10

Why do you always buy five loaves, no ___ and ___?

10 / 10

Are the streets ___ and ___ than they were some years ago ?

Masukkan nama yang ingin ditampilkan pada klasemen.

Silakan beri rating kuis ini.

Pos.NamePoints
There is no data yet

Contoh Soal Comparative

1. Choose the correct comparative form:
“My car is ……… than yours.”

a) fast
b) faster
c) more fast
d) fastly

Jawaban:
b) faster

Jawaban ini adalah bentuk perbandingan yang benar dari kata “fast” yang merupakan kata sifat tunggal (adjective), menjadi “faster” untuk menyatakan perbandingan.

2. Select the right option:
“This book is ……… than that one.”

a) interesting
b) interestinger
c) more interesting
d) most interesting

Jawaban:
c) more interesting

Karena “interesting” memiliki lebih dari dua suku kata, maka bentuk perbandingan yang benar adalah menggunakan “more” di depannya menjadi “more interesting”.

CONTOH SOAL COMPARATIVE SUPERLATIVE - contohsoalku.com

Latihan Soal Comparative - Superlative #3

1 / 10

Yesterday was ___ day we've had this summer.

2 / 10

My arm felt hot but that ache was ___ than the pain that burned in my breast.

3 / 10

This chair is ___ comfortable than that one.

4 / 10

Do you speak English ___ than Spanish?

5 / 10

My room is ___ than yours.

6 / 10

The play I saw yesterday was ___ than this one.

7 / 10

Yesterday Camilla was ___ girl there.

8 / 10

Both of them are skiing very badly, but she is skiing even ___ than he is.

9 / 10

This exercise is ___ than the last one.

10 / 10

My clothes have never been ___ than this.

Masukkan nama yang ingin ditampilkan pada klasemen.

Silakan beri rating kuis ini.

Pos.NamePoints
There is no data yet

3. Which one is the correct comparative form:
“The weather in summer is ……… than in winter.”

a) hot
b) hotter
c) more hot
d) hotly

Jawaban:
b) hotter

Jawaban ini adalah bentuk perbandingan yang tepat dari kata “hot” yang merupakan kata sifat tunggal (adjective), menjadi “hotter” untuk menyatakan perbandingan.

4. Complete the sentence with the appropriate comparative form:
“She is ……… than her sister.”

a) tall
b) taller
c) most tall
d) more tall

Jawaban:
b) taller

Jawaban ini adalah bentuk perbandingan yang benar dari kata “tall” yang merupakan kata sifat tunggal (adjective), menjadi “taller” untuk menyatakan perbandingan.

CONTOH SOAL COMPARATIVE SUPERLATIVE - contohsoalku.com

Latihan Soal Comparative - Superlative #4

1 / 10

Let me know if you hear any ___ news.

2 / 10

It is ___ work I've ever done.

3 / 10

John is ___ but ___ boy in the family.

4 / 10

The teacher said that the results of our tests were not good. She added that ___ of all was mine.

5 / 10

Which season is ___ in Thailand?

6 / 10

Who is ___ important person in the history of your country?

7 / 10

This is ___ clown I've ever seen.

8 / 10

Uncle Nick was the ___ son of the family.

9 / 10

Antalya in my opinion is ___ place for rest.

10 / 10

Unfortunately her disease was ___ than we thought at first.

Masukkan nama yang ingin ditampilkan pada klasemen.

Silakan beri rating kuis ini.

Pos.NamePoints
There is no data yet

5. Identify the correct comparative form:
“He runs ……… than his brother.”

a) fast
b) faster
c) more fast
d) fastest

Jawaban:
b) faster

Jawaban ini adalah bentuk perbandingan yang benar dari kata “fast” yang merupakan kata sifat tunggal (adjective), menjadi “faster” untuk menyatakan perbandingan.

6. Choose the suitable option:
“This laptop is ……… than my old one.”

a) expensive
b) more expensive
c) expensiver
d) most expensive

Jawaban:
b) more expensive

Bentuk perbandingan yang tepat dari kata “expensive” yang memiliki lebih dari dua suku kata adalah ditambahkan “more” di depannya sehingga menjadi “more expensive”.

7. Which one is the correct form:
“The new smartphone is ……… than the old one.”

a) good
b) better
c) gooder
d) more good

Jawaban:
b) better

Bentuk comparative yang benar dari kata “good”, yang merupakan irregular adjective (kata sifat tunggal tak beraturan), adalah “better”. Bukan “gooder” ataupun “more good”.

8. Fill in the blank with the right comparative form:
“Mount Everest is ……… than Mount Kilimanjaro.”

a) high
b) higher
c) highest
d) more high

Jawaban:
b) higher

Jawaban ini adalah bentuk perbandingan yang tepat dari kata “high” yang merupakan kata sifat tunggal (adjective), menjadi “higher” untuk menyatakan perbandingan.

9. Choose the correct option:
“This hotel is ……… than the one we stayed in last year.”

a) good
b) better
c) gooder
d) more good

Jawaban:
b) better

Jawaban ini adalah bentuk perbandingan yang benar dari kata “good” yang merupakan kata sifat tunggal (adjective), menjadi “better” untuk menyatakan perbandingan.

10. Identify the appropriate comparative form:
“Her grades are ……… than last semester.”

a) high
b) higher
c) highest
d) more high

Jawaban:
b) higher

Kata higher adalah bentuk perbandingan yang tepat dari kata “high” yang merupakan kata sifat tunggal (adjective).

Contoh Soal Superlative

1. Choose the correct superlative form:
“Mount Everest is ……. mountain in the world.”

a) high
b) highest
c) higher
d) most high

Jawaban:
b) highest

Penjelasan:
Bentuk superlative dari “high” adalah “highest”, karena Mount Everest adalah gunung yang paling tinggi di dunia.

2. Which sentence uses the superlative form correctly?

a) She is the most tallest girl in the class.
b) He is the faster runner on the team.
c) It was the best movie I’ve ever seen.
d) They live in the very big house.

Jawaban:
c) It was the best movie I’ve ever seen.

Penjelasan:
Kalimat ini menggunakan superlatif “best” untuk menggambarkan bahwa film itu adalah yang terbaik yang pernah dia tonton.

3. Fill in the blank with the correct superlative form:
“This is ……. cake I have ever tasted.”

a) most delicious
b) more delicious
c) deliciouser
d) delicious

Jawaban:
a) most delicious

Penjelasan:
Superlative dari “delicious” adalah “most delicious”, karena menggambarkan tingkat kelezatan yang paling tinggi.

4. Identify the superlative form:
“She is the ……. student in the class.”

a) better
b) good
c) best
d) well

Jawaban:
c) best

Penjelasan:
Bentuk superlative dari “good” adalah “best”, karena menggambarkan yang tertinggi dalam kualitas atau prestasi.

5. Choose the correct superlative form:
“It was the ……. book I’ve read this year.”

a) interesting
b) more interesting
c) interestingest
d) most interesting

Jawaban:
d) most interesting

Penjelasan:
Superlative dari “interesting” adalah “most interesting”, karena menggambarkan tingkat ketertarikan yang paling tinggi.

6. Fill in the blank with the correct superlative form:
“This is ……. meal I’ve ever cooked.”

a) good
b) better
c) best
d) well

Jawaban:
c) best

Penjelasan:
Superlative dari “good” adalah “best”, karena menggambarkan yang tertinggi dalam kualitas.

7. Which sentence uses the superlative form correctly?

a) My cat is the most cuter pet in the neighborhood.
b) The Nile is the long river in the world.
c) She is the kindest person I know.
d) This is the much delicious pizza I’ve ever eaten.

Jawaban:
c) She is the kindest person I know.

Penjelasan:
Kalimat ini menggunakan superlatif “kindest” untuk menggambarkan bahwa dia adalah orang paling baik yang dia kenal.

8. Identify the superlative form:
“He is the ……. player on the team.”

a) faster
b) fastly
c) fastest
d) fast

Jawaban:
c) fastest

Penjelasan:
Bentuk superlative dari “fast” adalah “fastest”, karena menggambarkan yang tertinggi dalam kecepatan.

9. Choose the correct superlative form:
“This is the ……. cake I’ve baked.”

a) good
b) better
c) best
d) well

Jawaban:
c) best

Penjelasan:
Superlative dari “good” adalah “best”, karena menggambarkan yang tertinggi dalam kualitas.

10. Fill in the blank with the correct superlative form:
“That was ……. concert I’ve attended.”

a) good
b) better
c) best
d) well

Jawaban:
c) best

Penjelasan:
Bentuk superlative dari “good” adalah “best”, karena menggambarkan yang tertinggi dalam kualitas.

Selamat belajar!

Gambar Gravatar
Syaiful Bachri adalah seorang insinyur mekanik. Saat ini dia sibuk di dunia engineering dan pendidikan, sambil menyalurkan hobinya dalam menulis artikel.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *